parťák a litina
Tak jsem většímu ušákovi (ušákové) uháčkovala parťáka. Tentokrát podle jiného návodu i z jiné příze. Převažovala v ní bavlna, ale neháčkovalo se moc dobře. Návod je to tento.
Přestože se snažím, abych vylepšovala svoji stravu a zařazovala nová jídla, některým léty osvědčeným a dobrým jídlům neodolám. Jako například litině, bramborce, latině (jak říkal náš Marek, když byl malý)
Dělám ji podle tohoto receptu:
4 velké brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Kvásek si připravíme buď tradičně - do části vlahého mléka rozdrobíme kvasnice (1 kostka) a počkáme až kvásek vzejde nebo přidáme kvasnice rovnou do těsta - to na nastrouhané brambory nasypeme trošku mouky, uděláme dolík, rozdrobíme kvasnice a zalijeme troškou vlahého mléka, chvilinku počkáme a pak zamícháme a přidáme ostatní suroviny - hrnek polohrubé mouky, zbytek z 5dl mléka, 4 vejce, česnek, majoránka, pepř, sůl a na závěr to nejdůležitější - škvarky, můžeme nahradit uzeninou, uzeným masem, ale škvarky jsou nejlepší. Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme nemletým mákem. Pečeme do červena. Tentokrát jsem zkusila trošku těsta dát do pekárny a upéct tak. Nebylo to špatné.
Dnes je nějaký "líný" den, přesto jsem se dokopala k tomuto příspěvku, přeji vám ať jde vše jak po másle a nemusíte se k ničemu dokopávat, hezké odpoledne,
vaše Marcela
19 komentářů
Zdravím, krásní ušáčci, to už asi bude příprava na jaro :-))). Šití a háčkované hračky obdivuji. Jednou jsem zkoušela, ale nedám to, nějak mi není dáno :-).
OdpovědětVymazatBramborovou pochoutku vidím prvně, bude asi hodně jedlá. Až vyškvařím sádlo, hned vyzkouším.
Příjemný den, Kája
Kájo, určitě neházej flintu do žita, taky jsem si dlouho myslela, že to nedám, jsem zvědavá, jestli bude litina chutnat, hezký den
VymazatMarcelko jsou to krásní ušáčci, moc se ti povedli :-,a co se týká brambor- na ty jsem závislá- hned bych ochutnala.Určitě to byla dobrůtka.Krásný večer. Z :-)
OdpovědětVymazatZdeni, brambory jsou u nás téměř denně, takže taky velká závislost a litina je u nás hodně oblíbená, děkuji za pochvalu a návštěvu, hezký den
VymazatMarcelko, ušáci jsou správná dvojka. Brambory na tento způsob neznám, ale je mi jasné, že vyzkouším, díky.
OdpovědětVymazatHezký večer měj. Jana
Jani, vyzkoušej a jsem zvědavá, zda bude chutnat, většinou ji jíme jen tak samotnou, třeba k večeři, ale když se přidá polévka (třeba gulášová), je to i dobrý oběd, díky za návštěvu, hezký den
VymazatMarcelko, moc chválím další ušáčky a děkuji za typ na večeři. Se salátem nám bude moc chutnat!
OdpovědětVymazatHezký večer, Helena
Helenko, fantazii se meze nekladou, určitě i se salátem bude dobrá, děkuji za pochvalu a návštěvu, hezký den
Vymazatkrásní a jestli to nebude zajícem - před víc jak rokem jsem začala háčkovat tohoto http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=4962 a také se mi háčkoval velmi špatně - stále byl odkládán a naštěstí už je hotov....
OdpovědětVymazatMajko, myslím, že problém byla ta samotná příze, mrkla jsem i na odkaz, návod je hodně podobný tomu z mého odkazu, ale detaily jsem nezkoumala, tak nemohu posoudit, jak by se to háčkovalo, mrkla jsem i k tobě na blog, jsi moc šikovná a umíš ušít tašku - tiše závidím, hezký den
VymazatAhoj Marcelko, ušáci jsou kouzelní, už jsou připraveni na vítání jara.Recept si určitě vyzkouším, vypadá výborně.
OdpovědětVymazatMěj se hezky Iva
Ivo, trošku se na jaro připravuji, ale jen proto, že až to opravdu začne, už nebudu mít tolik času, litinu vyzkoušej, je to asi jedno z těch starších jídel, pekla ji i babička, díky za návštěvu, hezký den
VymazatAhoj Marci, ušák je opět nádherný !!! Litina vypadá skvěle, určitě vyzkouším. Děkuji za recept.
OdpovědětVymazatMěj se krásně. Jana
Jani, díky, až litinu vyzkoušíš, dej vědět, jestli chutnala, musí se počítat s tím, že je to kynuté těsto a musí se nechat trošku vychladnout, aby se nezdrcla, díky za návštěvu
VymazatMarcelko tak ten je nádherný ♥ skvělý parták :o)
OdpovědětVymazatTaké mám v plánu nějakého ušmodrchat si :o) ale nejprve musím dodělat co jsem naslibovala a zdržuje mě mě ted ta má bolavá ruka...
a děkuju za prima tip na dobrůtku :o)
měj se moc hezky...
Martina
Marti, s ručkou moc nespěchej, asi bude lepší si dát chvíli pauzu, než aby to často zlobilo, taky teď pracuji na objednaných věcech, snad je všechny stihnu než půjdu do práce, díky za návštěvu, hezký den
VymazatAhoj Marci, já obdivuju lidi, kteří dovedou tak nádherné věci uháčkovat. Já tvořím jen jehlou, háčkování je pro mě něco, k čemu vzhlížím. Moc se ti povedli,i barevné sladění. Ivana
OdpovědětVymazatIvo, háčkování se pro stalo drogou, zase se moc nekamarádím s jehlou, děkuji za pochvalu a za návštěvu
VymazatNádherní ušiačikovia, radosť pozerať. Zemiaková pochúťka, tak také niečo som ešte nejedla. Určite skúsim, ale bez škvarok, tie mi nerobia dobre.
OdpovědětVymazatEmily