parťák a litina

Tak jsem většímu ušákovi (ušákové) uháčkovala parťáka. Tentokrát podle jiného návodu i z jiné příze. Převažovala v ní bavlna, ale neháčkovalo se moc dobře. Návod je to tento.



Přestože se snažím, abych vylepšovala svoji stravu a zařazovala nová jídla, některým léty osvědčeným a dobrým jídlům neodolám. Jako například litině, bramborce, latině (jak říkal náš Marek, když byl malý)








Dělám ji podle tohoto receptu:

4 velké brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Kvásek si připravíme buď tradičně - do části vlahého mléka rozdrobíme kvasnice (1 kostka) a počkáme až kvásek vzejde nebo přidáme kvasnice rovnou do těsta - to na nastrouhané brambory nasypeme trošku mouky, uděláme dolík, rozdrobíme kvasnice a zalijeme troškou vlahého mléka, chvilinku počkáme a pak zamícháme a přidáme ostatní suroviny - hrnek polohrubé mouky, zbytek z 5dl mléka, 4 vejce, česnek, majoránka, pepř, sůl a na závěr to nejdůležitější - škvarky, můžeme nahradit uzeninou, uzeným masem, ale škvarky jsou nejlepší. Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme nemletým mákem. Pečeme do červena. Tentokrát jsem zkusila trošku těsta dát do pekárny a upéct tak. Nebylo to špatné.


Dnes je nějaký "líný" den, přesto jsem se dokopala k tomuto příspěvku, přeji vám ať jde vše jak po másle a nemusíte se k ničemu dokopávat, hezké odpoledne,

vaše Marcela

You May Also Like

19 komentářů

  1. Zdravím, krásní ušáčci, to už asi bude příprava na jaro :-))). Šití a háčkované hračky obdivuji. Jednou jsem zkoušela, ale nedám to, nějak mi není dáno :-).
    Bramborovou pochoutku vidím prvně, bude asi hodně jedlá. Až vyškvařím sádlo, hned vyzkouším.
    Příjemný den, Kája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, určitě neházej flintu do žita, taky jsem si dlouho myslela, že to nedám, jsem zvědavá, jestli bude litina chutnat, hezký den

      Vymazat
  2. Marcelko jsou to krásní ušáčci, moc se ti povedli :-,a co se týká brambor- na ty jsem závislá- hned bych ochutnala.Určitě to byla dobrůtka.Krásný večer. Z :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, brambory jsou u nás téměř denně, takže taky velká závislost a litina je u nás hodně oblíbená, děkuji za pochvalu a návštěvu, hezký den

      Vymazat
  3. Marcelko, ušáci jsou správná dvojka. Brambory na tento způsob neznám, ale je mi jasné, že vyzkouším, díky.
    Hezký večer měj. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, vyzkoušej a jsem zvědavá, zda bude chutnat, většinou ji jíme jen tak samotnou, třeba k večeři, ale když se přidá polévka (třeba gulášová), je to i dobrý oběd, díky za návštěvu, hezký den

      Vymazat
  4. Marcelko, moc chválím další ušáčky a děkuji za typ na večeři. Se salátem nám bude moc chutnat!
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, fantazii se meze nekladou, určitě i se salátem bude dobrá, děkuji za pochvalu a návštěvu, hezký den

      Vymazat
  5. krásní a jestli to nebude zajícem - před víc jak rokem jsem začala háčkovat tohoto http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=4962 a také se mi háčkoval velmi špatně - stále byl odkládán a naštěstí už je hotov....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, myslím, že problém byla ta samotná příze, mrkla jsem i na odkaz, návod je hodně podobný tomu z mého odkazu, ale detaily jsem nezkoumala, tak nemohu posoudit, jak by se to háčkovalo, mrkla jsem i k tobě na blog, jsi moc šikovná a umíš ušít tašku - tiše závidím, hezký den

      Vymazat
  6. Ahoj Marcelko, ušáci jsou kouzelní, už jsou připraveni na vítání jara.Recept si určitě vyzkouším, vypadá výborně.
    Měj se hezky Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, trošku se na jaro připravuji, ale jen proto, že až to opravdu začne, už nebudu mít tolik času, litinu vyzkoušej, je to asi jedno z těch starších jídel, pekla ji i babička, díky za návštěvu, hezký den

      Vymazat
  7. Ahoj Marci, ušák je opět nádherný !!! Litina vypadá skvěle, určitě vyzkouším. Děkuji za recept.
    Měj se krásně. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky, až litinu vyzkoušíš, dej vědět, jestli chutnala, musí se počítat s tím, že je to kynuté těsto a musí se nechat trošku vychladnout, aby se nezdrcla, díky za návštěvu

      Vymazat
  8. Marcelko tak ten je nádherný ♥ skvělý parták :o)
    Také mám v plánu nějakého ušmodrchat si :o) ale nejprve musím dodělat co jsem naslibovala a zdržuje mě mě ted ta má bolavá ruka...
    a děkuju za prima tip na dobrůtku :o)
    měj se moc hezky...
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, s ručkou moc nespěchej, asi bude lepší si dát chvíli pauzu, než aby to často zlobilo, taky teď pracuji na objednaných věcech, snad je všechny stihnu než půjdu do práce, díky za návštěvu, hezký den

      Vymazat
  9. Ahoj Marci, já obdivuju lidi, kteří dovedou tak nádherné věci uháčkovat. Já tvořím jen jehlou, háčkování je pro mě něco, k čemu vzhlížím. Moc se ti povedli,i barevné sladění. Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, háčkování se pro stalo drogou, zase se moc nekamarádím s jehlou, děkuji za pochvalu a za návštěvu

      Vymazat
  10. Nádherní ušiačikovia, radosť pozerať. Zemiaková pochúťka, tak také niečo som ešte nejedla. Určite skúsim, ale bez škvarok, tie mi nerobia dobre.
    Emily

    OdpovědětVymazat